Kdy bylo objeveno plutonium?

Obsah:

Kdy bylo objeveno plutonium?
Kdy bylo objeveno plutonium?
Anonim

Plutonium je radioaktivní chemický prvek se symbolem Pu a atomovým číslem 94. Jedná se o aktinidový kov stříbřitě šedého vzhledu, který při styku se vzduchem bledne a při oxidaci vytváří matný povlak. Prvek normálně vykazuje šest alotropů a čtyři oxidační stavy.

Kdy a kde bylo objeveno plutonium?

Historie. Plutonium bylo poprvé vyrobeno v prosinci 1940 v Berkeley v Kalifornii Glennem Seaborgem, Arthurem Wahlem, Josephem Kennedym a Edwinem McMillanem. Vyrobili ho bombardováním uranu-238 jádry deuteria (částice alfa).

Kdy bylo plutonium poprvé použito?

Plutonium bylo poprvé vyrobeno a izolováno v roce 1940 a bylo použito k výrobě atomové bomby „Fat Man“, která byla svržena na Nagasaki na konci druhé světové války, pouhých pět let poté, co byl poprvé vyroben, řekla Amanda Simsonová, odborná asistentka chemického inženýrství na University of New Haven.

Proč bylo plutonium drženo v tajnosti?

Objev plutonia byl držen v tajnosti až do 1946 kvůli druhé světové válce. Kde vzalo plutonium svůj název? Byl pojmenován po trpasličí planetě Pluto (která byla v té době považována za plnou planetu). To vycházelo z tradice, která začala, když byl uran pojmenován po planetě Uran.

Jak bylo plutonium poprvé vyrobeno?

Plutonium bylo poprvé synteticky vyrobeno a izolováno koncem roku 1940 a začátkem roku 1941 ostřelováním uranu-238 deuteronyv 1,5metrovém (60 palcích) cyklotronu na University of California, Berkeley.

Doporučuje: